Forum www.nierobtegowdomu.fora.pl Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 piwo Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
prodjmaciej
Oficer



Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 39 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 19:57, 03 Maj 2009 Powrót do góry

SKŁADNIKI:
* Jęczmień 2 kg
* Cukier 0,5 kg
* Chmiel 20 dag
* Drożdże piwne 5 dag
* Woda 12 litrów


PRZEPIS:

Jęczmień zamoczyć na kilka godzin w ciepłej wodzie do napęcznienia. Odlać i pozostawić w kamiennym garnku lub innym nie obitym emaliowanym naczyniu, przykrywając go kocem i ustawiając w ciepłym miejscu na około 14 dni aż do momentu, kiedy zacznie kiełkować. Kiełkujące ziarno wsypać do garnka, zalewając 8 litrami ciepłej wody i cukru, po czym zagotować. Chmiel włożyć do emaliowanego garnka, zalać resztą wody i gotować również około 3 godziny. Wywary odcedzić, połączyć razem, dodać syrop, wymieszać i przestudzić do temperatury 30 stopni C. Dodać drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości letniej wody, ponownie wymieszać. Naczynie przykryć czystą ściereczką i obwiązać sznurkiem lub gazą, pozostawiając na ok. 24 h. Po upływie tego czasu odcedzić na sicie wyłożonym gazą, wlać do czystych butelek, pozostawiając wolną przestrzeń w szyjce, szczelnie zamknąć i pozostawić na tydzień w chłodnym ciemnym miejscu. Jeśli ktoś lubi gorzkie piwa, a nienawidzi słodkich piw, tak jak ja, może zmniejszyć ilość cukru.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001/3 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)